top of page
  • Foto van schrijverNiels Normon

Vogelgriep H5N8 in Oost-Europa!

Hoog pathogene vogelgriep H5N8 is volop aan het circuleren in Oost-Europa, meer bepaald in Polen. Deze stam werd voor het eerst opgepikt in het Oosten van Polen op 31 december 2019. Ondertussen zijn 13 verschillende pluimveebedrijven aangetast met hoog-pathogene H5N8.

Andere landen in deze regio waar het virus ook reeds is teruggevonden zijn Hongarije, Roemenië, Tsjechië, Oekraïne en Slowakije. Het gaat hier over kleine hobby-boerderijen tot grotere industriële bedrijven met kippen, eenden of kalkoenen.

Recent is in het Duitse Brandenburg, op de grens met Polen, een dode wilde kolgans gevonden die ook positief was op H5N8.

Het is zeer belangrijk om als liefhebber extra waakzaam te zijn. Als er plotse acute sterfte zou optreden in uw pluimveebestand is het aan te raden om de doodsoorzaak te laten achterhalen door middel van autopsie door uw dierenarts.


Waar zijn indicaties van een infectie met vogelgriep ?!

- Plotse acute sterfte zonder voorafgaande symptomen

- Verminderde opname water en voeder

- Plotse daling van de leg

- Onderhuidse bloedingen op poten, kam en lellen


Indien vragen contacteer u pluimvee-dierenarts !

Figuur 1. Vogelgriep H5N8 spreiding in Europa. De rode symbolen zijn de particuliere en industriële houders die positief zijn voor de vogelgriep. In totaal zijn er 21 bedrijven aangetast. Het paarse symbool staat voor dode wilde vogels positief voor het virus H5N8.

241 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page