top of page
  • emieldemeester

☢️TEFLON ☢️


De feestdagen zijn in aantocht, maar let op met vogels in de huiskamer! Gourmetten is een gezellige traditie met Kerst, maar niet zonder risico's!

Vogels zijn erg gevoelig voor het inademen van giftige dampen. In veel huishoudelijke artikelen (zoals pannen met anti-aanbaklaag, gourmetstellen, elektrische vuurtjes en strijkijzers) is de stof polytetrafluoroethlyeen (PTFE) – beter bekend als Teflon® – verwerkt. Bij oververhitting of aanbranden van deze stof komen giftige dampen vrij. Bij inademing hiervan kan een vogel ernstig ziek worden.

De verschijnselen zijn afhankelijk van de mate van blootstelling. Mogelijke verschijnselen zijn: - benauwdheid - piepende ademhaling - versnelde ademhaling - sloomheid - zwakte

- gebrekkige coördinatie - epilepsie-achtige aanvallen

De verschijnselen treden over het algemeen snel na het inademen van de giftige dampen op, met veelal een dodelijke afloop, soms zelfs zonder enige voorafgaande verschijnselen. In alle gevallen is het belangrijk om verdere blootstelling te voorkomen.

Wanneer de giftige dampen, die vrijkomen na oververhitting van een anti-aanbaklaag, in de longen terechtkomen, kunnen lokaal in de longen bloedingen ontstaan. Deze bloedingen zijn aanleiding voor het optreden van de eerder genoemde verschijnselen.

Een teflonvergiftiging is gemakkelijk te voorkomen, bv door: - vogels niet in de buurt van de keuken te huisvesten - goed te ventileren - niet te gourmetten e.d. wanneer de vogel in de kamer gehuisvest is


Helaas bestaat er nog geen test voor het vaststellen van een teflonvergiftiging. Het verhaal van de eigenaar zal dus meestal moeten uitwijzen of er mogelijk sprake is geweest van blootstelling aan teflondampen, waarna we een behandeling instellen op basis van de vermoedelijke diagnose.

Indien de blootstelling tot een minimum beperkt is bestaat een redelijke kans dat de vogel het overleeft. Omdat het ziekteproces zo snel verloopt lukt het echter in veel gevallen niet om de behandeling op tijd in te stellen. Veel vogels met teflonvergiftiging komen daarom helaas te overlijden. ‼️ 👉 Ook hier geldt dus: voorkomen is beter dan genezen.


Bron: faculteit vogels en bijzondere dieren Utrecht.

46 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page