top of page
  • Foto van schrijverNiels Normon

Kropstase

De meeste vogelsoorten beschikken over een krop, deze doet dienst als tijdelijke opslag en verweking/vertering van voedsel. Er zijn verschillende oorzaken die er voor kunnen zorgen dat er stase (=stilstand) is van voedsel in de krop.

Primaire oorzaken zijn onder andere een obstructie, verzwakking, verkeerde voeding maar daarnaast ook infectieuze oorzaken.

Secundair kan er ook stase zijn van de krop doordat de gehele spijsvertering verstoord is en er geen voedsel meer kan passeren door de darmen.

Eenmaal er stase is in de krop is er een overgroei van opportunistische bacteriën schimmels en gisten die een nefaste invloed hebben op de algemene gezondheid van het dier. Wanneer er stase is kan het dier bovendien geen voedsel meer opnemen waardoor de conditie uiteraard steeds verder achteruit gaat. Uiteindelijk leidt dit tot een serieuze ophoping van voedsel en vocht in de krop en kan het dier daaraan sterven. Daarom is het belangrijk om snel in te grijpen en uw dierenarts te contacteren indien je symptomen ziet die kunnen wijzen op kropstase.

Opportunistische kiemen uit de krop: Candida spp. is centraal te zien.

Wat te doen?


Preventie:

  • Vermijden van "verkeerde" voeding (vb hooi, lang gras)

  • Gepaste voeding (vb geen producten die snel fermenteren)

  • snel ingrijpen bij kip met symptomen

  • Regelmatig ontwormen (mestonderzoek)

Conservatief zonder medicatie behandelen:

  • Enkel succesvol als de stase in een zeer vroeg beginstadium opgemerkt wordt

Gepaste medicatie (afhankelijk welke kiemen aanwezig zijn in krop)


Chirurgie:

  • Als conservatieve behandeling en medicatie niet helpen

  • Als er onverteerbare massa in de krop vastzit

"Verhaal uit de praktijk"

Voor:

Een kip met kropstase werd aangeboden. Ze at de voorbije dagen heel weinig . De krop was sterk vergroot met veel vocht en er was een vaste massa voelbaar in de krop. De inhoud rook reeds zuur door overgroei van opportunistische kiemen. Via een chirurgische ingreep werd de vaste massa verwijderd.

Na:

De volledige inhoud met de harde massa (samengeklit haar-gras) werd succesvol verwijderd en de kip werd gepast behandeld om de vicieuze cirkel van kropstase te doorbreken.

De nabehandeling is afhankelijk van de gevonden kiem (schimmel/bacterie)in de krop. aanvullend wordt ook een krop-BH aangelegd om de krop te ondersteunen en verdere uitzetting te vermijden.


573 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page