top of page
  • Foto van schrijverNiels Normon

De rode vogelmijt


"Bloedluizen" zijn een algemeen voorkomend probleem bij iedereen die pluimvee  en vogels houdt. In de winterperiode komen de luizen in mindere mate voor maar toch moet men steeds allert zijn en zich preventief wapenen tegen deze parasieten. Enkele interessante wetenswaardigheden over dit uitzonderlijke diertje.


Razendsnelle voortplanting 

Ze worden actief vanaf een temperatuur rond de 10  °C en gaan het snelst voortplanten tussen 24 en 30 °C

In onze vogelnesten en -kooien vinden ze voor elk stadia zeker deze ideale temperatuur

De volledige cyclus van ei tot volwassen bloedzuigende mijt verloopt onder ideale omstandigheden in 6 dagen. Binnen de 60 dagen kan een koppeltje voor 15000 nakomelingen zorgen!


Bestand tegen extreme omstandigheden

Ze kunnen 8 maanden overleven zonder bloedmaaltijd.

Tot 70% van de eitjes komt pas uit bij aanwezigheid van een gastheer, de overige 30 % kan binnen de zes dagen zich al terug gaan voortplanten.

Ze Overleven tot 7 dagen bij  – 20 °C

Ze zouden zich tot 20 meter op één nacht kunnen verplaatsen.

Ze verspreiden zich via vogels en kleine zoogdieren


Sluipschutters

Ze zijn enkel ’s nachts actief .

Ze werken vanuit de meest onmogelijke plaatsen; niet te bereiken spleten en kieren.

Als echte vampieren zuigen ze tot 80 % van hun totale lichaamsgewicht aan bloed op per maaltijd.

Bij een zichtbare besmetting kunnen tot 200 diertjes per nacht bij eenzelfde vogel bloed zuigen


Hoe kunnen we ons nu als vogelliefhebbers wapenen?!

Eerst en vooral moeten we ze een stapje voor zijn, als we ze zien is het al te laat! Wees steeds alert voor alle signalen van bloedluizen; bloedstrepen bij uitschuiven van de lade, sterfte bij nestjongen, enz. …

Bij het opkooien van onze vogels, zowel in speelkooien als kweekruimtes, kunnen we de kooien preventief behandelen. Dit doen we met producten die de leefomgeving voor de parasiet ongeschikt maken of laten lijken. Tijdens de zomermaanden is het noodzakelijk de behandeling regelmatig te herhalen en aan te passen.

Met onze jarenlange ervaring als dierenartsenpraktijk in de uiterst gevoelige pluimvee-industrie kunnen we met onze technieken en kennis een meerwaarde bieden bij elke vogelliefhebber. Iedere situatie is anders en daarom kiezen wij voor een gerichte behandeling na het probleem grondig te evalueren. De snelle voortplanting van de bloedluizen zorgt ervoor dat er snel resistentie optreed tegen producten, door regelmatig te veranderen van tactiek hou je het probleem onder controle.

Tijdens het speelseizoen is het nuttig om de vogelkooi te behandelen terwijl de vogel in dezelfde kooi kan blijven. Voor al deze problemen bieden wij een oplossing met een grondige aanpak met het juiste product op de juiste manier.

Graag staan we u bij met raad en daad, bij vragen steeds beschikbaar.

297 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

ความคิดเห็น


ปิดการแสดงความคิดเห็น
bottom of page