top of page
  • Foto van schrijverNiels Normon

Ademhalingsproblemen bij Vogels

Bijgewerkt op: 4 dec. 2019

Met het verlagen van de temperaturen buiten worden onze vogels vatbaarder voor infecties, vooral van het ademhalingsstelsel. Vogels hebben een uniek ademhalings-systeem met luchtzakken waardoor ze van nature uit gevoeliger zijn voor infecties.

Het ademhalingsstelsel bestaat uit verschillende onderdelen zoals: neus (=bek), voorhoofdsholtes, mondholte, keel, luchtpijp, longen en luchtzakken.

De oorzaken van een infectie kunnen divers zijn, het kan gaan om een virus, een bacterie of zelfs een parasiet. Zelf niet infectieuze oorzaken kunnen niet uitgesloten worden zoals een vreemd voorwerp, vitamine A-tekort of tumoren.


Enkele van de symptomen die de vogels kunnen vertonen bij een infectie zijn: niezen, verstopte neusgaten, veren die nat/vochtig zijn rond neusgaten, schudden met kop, ademen met open bek, nek strekken om te ademen, extra slijmvorming, zwellingen rond de ogen, verdikkingen of dichtplakken van de oogleden, meer krabben aan of schuren met de kop en algemeen lusteloos ( suf) zitten.

In sommige gevallen is het verloop subtieler waarbij slechts enkele van de symptomen zichtbaar zijn. Wanneer je een van deze eerder beschreven symptomen ziet bij u gevederde vrienden contacteer je best uw vogel-arts.


Enkele problemen van de bovenste luchtwegen, voornamelijk oog, sinus en neus. Er zijn verschillende dieren te zien waaronder kalkoen, kip en fazant.

174 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page