Wat is pododermatitis en hoe ontstaat het?
Het is een ziektesyndroom die we geregeld tegen komen in de praktijk bij verschillende vogelsoorten waarbij de zooltjes van de poten ontstoken geraken. Het komt voor in verschillende gradaties, gaande van een milde, rode zwelling van de huid tot een diepe ontsteking met betrokkenheid van pezen of zelfs botweefsel.
De letsels ontstaan wanneer bepaalde regio’s van de voetzool chronisch onvoldoende doorbloed worden door een te hoge druk op de voetzolen. Hierdoor sterven er cellen af met een ontstekingsreactie tot gevolg. In medische termen wordt dit ook wel ‘ischemische necrose’ genoemd. Bepaalde predisponerende factoren gaan het risico op een te hoge druk gaan verhogen. Voorbeelden hiervan zijn obesitas, inactiviteit, onaangepaste ondergrond, genetische predispositie. Wanneer de huid ter hoogte van de voetzolen dan beschadigd of verweekt geraakt, kunnen bacteriën zich een weg banen naar dit dode weefsel en hierin gaan woekeren. Finaal kan dan een erge, uitbreidende infectie van de volledige voetzool ontstaan.
Voorbeeld uit onze praktijk:
De letsels die zich dan kunnen vormen zijn geïllustreerd met een foto van de voetzolen van een haan die bij ons op de praktijk behandeld werd. Vanwege de uitgebreidheid van het letsels was een chirurgische ingreep noodzakelijk. Al het dode en geïnfecteerde materiaal werd hierbij verwijderd en de propere wonde werd gesloten via hechtingen. Met behulp van gepaste medicatie en goede nazorg met verbandjes door de eigenaars kon de pododermatitis verholpen worden zoals te zien is op de tweede foto.
Wat kan je zelf doen ter preventie?
Ter preventie is het dus zeer belangrijk om met de voorheen aangehaalde predisponerende factoren zoveel als mogelijk rekening te houden. Houd uw kippen op een ideaal lichaamsgewicht en zorg voor een voldoende zachte en droge ondergrond voor de kippen. Doe regelmatig een controle van de voetzolen van u kippen om er snel bij te zijn.
Comments