top of page
  • Foto van schrijverNiels Normon

Opkooien botvinken

Voorzichtig dromen we al opnieuw van de eerste vinkenzettingen en maken we grootse plannen om de speelvogels en toekomstige kampioenen op te kooien. Het is daarbij belangrijk om toch even stil te staan bij deze eerste, maar toch belangrijke stap! Hieronder enkele tips ter voorbereiding op het komend seizoen.


Stap 1: de kooi


We starten met schoongemaakte en vooral goede, droge kooien. Voor we de kooien terug samenstellen is het sterk aan te raden deze preventief te behandelen tegen de beruchte bloedluis. Vooral de gleufjes waar het plafond en de zijglazen inschuiven zijn favoriete plaatsen van deze parasiet. Besteed ook extra aandacht aan de gleuf waar we de zitstokken in plaatsen. Onthoud, de bloedluis moet altijd via de zitstokken naar de vogel gaan!


De kooibehandeling doe je het best met een product die een zo lang mogelijke nawerking heeft en vooral veilig is voor vink en vinkenier! Specifieke merknamen mogen we niet vermelden, maar voor het beste product en alle informatie errond mag u ons gerust contacteren.


Stap 2: de bodem


Honingraat-papier is een absolute aanrader als bodembedekking. Hierbij een oplijsting van de voordelen van honingraat-papier:

  • Zeer hygiënisch

  • Groot absorberend vermogen

  • Blijft gemakkelijk op zijn plaats liggen

  • Zeer efficiënt bij het verversen van de kooien

  • Zeer licht en geraakt niet tussen plaat en kooi

  • Zeer makkelijk en volledig weg te nemen om aan te bieden voor mestonderzoek.


Stap 3: het opkooien


Hier nog enkele nuttige tips bij het opkooien van de vogel zelf. Terwijl je de vogels in de hand hebt, maak je de pootjes inclusief ring proper en kan je de nagels eventueel bijknippen. Maak van deze gelegenheid gebruik om ringgegevens te controleren.


Plaats de kooi op een lichtrijke plaats, uiteraard zonder boek. Doe de drinkpotten boordevol, dan kan je eenvoudig zien als ze hun water gevonden hebben. Vanaf nu langzaam aan ook vetarmere zeer lichte voeding voorzien.


Eenmaal opgekooid hebben we de mogelijkheid om de vogels nog beter op te volgen. Bij het wekelijks verversen kunnen we ook de mest nakijken.


Stap 4: controle van de vogels


Een eenvoudige preventieve controle kan reeds veel problemen tijdens het speelseizoen voorkomen! Nu, aan het prille begin van het seizoen, is er nog voldoende tijd om bepaalde zaken bij te stellen.


Voor een eenvoudige mestcontrole (eenvoudig door gewoon het honingraatpapier op te rollen) kan de mest opgestuurd worden naar uw dierenarts.


Bij vogels die minder goed uit de winterhuisvesting zijn gekomen, is een volledige klinische controle echt aan te raden. Goed begonnen, is half gewonnen! We wensen iedereen een topseizoen toe.





731 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page