• Niels Normon

Het ruiproces bij de kip

Het ruien bij kippen (en ander pluimvee) is een natuurlijk proces dat jaarlijks doorgaat. De rui wordt gestimuleerd door het korter worden van de dagen en een dalende omgevingstemperatuur, in ons klimaat loopt deze periode vanaf eind augustus tot eind november.

Een kip heeft gemiddeld 8500 veren en deze bestaan voor ongeveer 80 procent uit proteïnen. Tijdens het ruien stoppen de dieren in de meeste gevallen met leggen omdat ze al hun energie, en voornamelijk de eiwitten, nodig hebben voor hun nieuw verenpakket.

Het ruiproces verloopt bij gezonde kippen geleidelijk, de dieren verliezen niet al hun pluimen op hetzelfde moment. De nekveren zijn de eerste pluimen die gewisseld worden, hierna de rug, borst en dijen om te eindigen met de staart en vleugelveren. Tussen rassen en leeftijden van dieren is uiteraard variatie mogelijk.


Kippen in de rui. Links, nieuwe veren die op de borst aanwezig zijn. Rechts, nieuwe veren op de rug en de zijkant aanwezig.

Tips om de rui optimaal te laten verlopen:


- Zorg dat de dieren gezond de rui ingaan (mestcontrole voor de rui)

- Zorg voor voldoende eiwitten in het voeder tijdens de rui (aanvullen met vitaminepreparaten)

- Vermijd stress tijdens de rui (introductie nieuwe dieren, vastnemen, enz.)

- Tijdens de rui zijn de dieren extra gevoelig voor het aanslaan van infecties


Aandoeningen die niet verward mogen worden met de rui:


- Vederverlies/beschadiging door mijten of luizen

- Wateronthouding en ziekte kunnen eveneens rui induceren

- Vederpikken door stress, verveling of proteïnetekort

0 keer bekeken