top of page
Foto van schrijverNiels Normon

De (jeugd)rui

De rui is volop bezig bij de meeste vogelsoorten, de pluimen vliegen letterlijk in het rond! Het verwisselen van pluimen is een jaarlijks terugkerend natuurlijk proces dat probleemloos zou moeten verlopen. Indien je bij bepaalde vogels ziet dat de rui abnormaal verloopt, raadpleeg je best snel uw vogel-arts !

Een groot deel van de tijd zijn de vogels nu bezig met het verzorgen van hun vederkleed. De rui duurt voor de meeste vogelsoorten tussen de 5 à 12 weken. Bij sommige soorten zoals watervogels neemt het uitzonderlijk slechts 2 weken in beslag.


Het wisselen van de veren is uiteraard een zeer intensief proces.

Er zijn drie belangrijke basispunten waar je best op let voor en tijdens de rui om die zo vlot mogelijk te laten verlopen.

1. Voeding en supplementatie

Pluimen bestaan voornamelijk uit eiwitten. De bouwstenen van deze eiwitten zijn aminozuren. Het zijn vooral de zwavelhoudende aminozuren die essentieel zijn voor de vorming van pluimen van goede kwaliteit. Naast de basisvoeding is het dus zeer belangrijk om deze aminozuren te voorzien tijdens de rui. Dit kan door een combinatie van onkruidzaden en aminozuur-supplementen (Amino-plus) aan te bieden.

2. Anti-Stress

Stress dien je uiteraard ten alle tijden te vermijden maar door stresshormonen kan de rui abrupt stoppen of zelf volledig niet doorgaan. De vogels zo weinig mogelijk verstoren en voldoende schuilplaatsen voorzien is de boodschap.

3. Algemene gezondheid

De algemene gezondheid laat je bij voorkeur voor de rui controleren. Je kan een eenvoudige screening doen van al uw vogels door middel van een mestonderzoek. Veel sluimerende infecties breken door tijdens de rui !




Goldamadine in de rui

Paarse vink in de rui

Samengevat, de rui is een natuurlijk maar intensief proces dat veel vraagt van de vogel. In de natuur ruien de vogels als alle bomen in het groen staan (schuilmogelijkheden, geen stress, ...) en er een overaanbod is aan voeding zoals insecten en onkruidzaden.

Als vogelliefhebber is het onze taak en plicht om deze omstandigheden zo goed mogelijk te evenaren. Dit kunnen we enkel met gezonde vogels in een optimale huisvesting die de juiste supplementen krijgen op de nodige tijdstippen. Een nuttig hulpmiddel hierbij is een preventieve controle bij de vogeldierenarts of een mestonderzoek.

Bij vragen neem contact op via deze link.

351 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page