top of page
  • Foto van schrijverNiels Normon

Controle van krombekken

Papegaaien en parkieten leven vaak veel langer dan meer courant gehouden gezelschapsdieren zoals honden en katten. Vaak zijn ze ook zeer intelligent; men zegt dat ze de mentale capaciteit hebben van een 6-jarig kind! Jaarlijkse controle en vaccinaties zijn sterk ingeburgerd bij onze gezelschapsdieren, helaas minder bij onze trouwe gevleugelde vrienden.


Vaccinaties bij papegaaien en parkieten zijn helaas nog niet mogelijk om ziekten (https://www.medibird.be/post/de-meest-voorkomende-ziekten-bij-krombekken) te voorkomen, via labo-onderzoek kan wel getest worden op deze ziekten. Daarnaast wordt een jaarlijkse algemene controle sterk aangeraden om de algemene gezondheid na te gaan van je vogel. Praktisch gebeurt dit door een klinisch onderzoek, mestonderzoek, eventueel bloedonderzoek en een anamnese van het voorbije jaar. Zo kunnen we snel reageren bij problemen en vooral problemen voorkomen.


Bij aankoop van een nieuwe vogel kan u bij ons ook terecht voor advies op maat. Ook bij vragen in verband met huisvesting, eventuele kweek en voeding kunnen we helpen. De juiste voeding en supplementatie draagt bij tot een goede gezondheid.


Bij sommige vogels is het noodzakelijk om iets frequenter langs te komen; het beste voorbeeld is een vogel met een slechte bekconformatie waardoor die niet normaal afslijt. In zo'n gevallen wordt de bek bijgeslepen zodat de vogel geen problemen krijgt met voedselopname.


We kunnen dus concluderen dat de gezondheid van onze krombek(ken) minstens even belangrijk zijn als deze van andere gezelschapsdieren. Contacteer ons voor een afspraak en kom langs voor een jaarlijkse controle. Zo zorgen we er samen voor dat je gevleugelde vriend weer tip top gezond is én vooral blijft!


159 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page